Wat is lyocell (Tencel)?

Wat is lyocell (Tencel)?

Lyocell is een van de meest duurzame textielsoorten. Het is semi-synthetisch (dus niet organisch) en is gemaakt van cellulose, een van de bouwstoffen van planten. Lyocell wordt voornamelijk gemaakt van houtpulp; en dan meer specifiek vooral van een eucalyptus- of berkenboom. Sommige mensen zullen de naam Tencel beter kennen, de merknaam van een stof die in Europa gemaakt wordt met houtpulp van eucalyptusbomen. Het voordeel van een eucalyptusboom is dat deze niet veel meststoffen of pesticiden nodig heeft om te groeien. Een duurzame optie dus!

 

Maar hoe komen ze van houtvezels tot een stof? Wel, door de houtvezels te weken in een niet-giftig oplosmiddel (N-methylmorfoline-N-oxide) tot pulp. Dit oplosmiddel is voor 99% recycleerbaar, waardoor er met een 'closed loop' kan gewerkt worden. Bijna al het oplosmiddel kan met andere woorden hergebruikt worden. Het pulp dat na dit proces overblijft, wordt dan geperst tot draden. Het lijkt misschien een vreemd proces, maar het zorgt wel voor de creatie van een stof met heel veel voordelen.

 

Productie lyocell (copyright seamwork.com)

Copyright afbeelding seamwork.com

 

Lyocell voelt heel zacht aan en is tegelijkertijd ook heel sterk. Deze stof is hypoallergeen, ademt beter dan katoen en is biologisch afbreekbaar. Het is ook ideaal voor wie een gevoelige huid heeft. Alsof al deze voordelen nog niet genoeg waren, heeft Lyocell ook nog eens minder kans op pilling (pluisjes) dan andere stoffen.

 

Er worden niet alleen kleren gemaakt van lyocellstof, maar ook dekbedovertrekken, kussenslopen, hoeslakens,... De 'Torsken' dekbedset van het Zweedse merk Marc O'Polo is gemaakt uit een combinatie van lyocell en hennep. De perfecte dekbedset voor een geweldige nachtrust dus!

  |  

Meer berichten